Sverige växer. Inom en överskådlig framtid är vi 11 miljoner invånare vilket innebär att det behöver byggas nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.
Samtidigt har riksdagen beslutat att Sverige ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2045. Därför är det nödvändigt att den svenska bygg- och anläggningssektorn gemensamt ställer om till fossilfria konkurrenskraftiga erbjudanden för en fortsatt lönsam affär.
Minskad klimat- och miljöpåverkan går hand i hand med en effektiv resursanvändning och cirkulära resursflöden. I den uppdaterade färdplanen har vi tagit fasta det.
Vi lägger ett mycket större fokus på planering och tidiga skeden. I arbetet har vi enats om en resurshierarki som börjar med steget – Tänk om! För att sen följas av ett optimerat nyttjande, att förlänga livslängd, att anpassa och att komplettera, innan vi väljer att bygga nytt på ett resurseffektivt och cirkulärt sätt.
Färdplanens mål
2025: Utsläppen av växthusgaser visar en tydligt minskande trend
2030: 50 procent minskade utsläpp av växthusgaser
2040: 75 procent minskade utsläpp av växthusgaser
2045: Nettonollutsläpp av växthusgaser
Nyheter om arbetet med färdplanen
Så går arbetet med färdplanen
Senaste åren har stora kliv tagits mot lånet om nettonollutsläpp senast 2045.
Uppgradering 2023/2024
Sedan färdplanen togs fram 2018 har flera framstegs gjorts, samtidigt som nya utmaningar har identifierats. Vi har också nya förutsättningar och krav i och med EU:s gröna giv, klimatdeklarationer och flertalet regionala och lokala klimatinitiativ. Därför presenterades en ny och uppgraderad färdplan i februari 2024. Arbetet med att uppgradera färdplanen pågick hela 2023 och workshops arrangerades i januari och oktober 2023 där alla undertecknade aktörer var inbjudna.
Uppföljning 2022
Inom bygg- och anläggning lyfts framsteg inom återbruk, elektrifiering och klimatförbättrad betong. Samtidigt tydliggörs det att branschen måste gå från pilot till standard. För att underlätta omställningsarbetet efterfrågar branschen ambitiösa, förutsägbara och långsiktiga spelregler.
Uppföljning 2021
Stora kliv har tagits framåt, men slutsatsen är att många utmaningar kvarstår samtidigt som takten i omställningen måst öka. Inom bygg- och anläggning har flera viktiga verktyg för upphandling, beräkning och uppföljning tagits fram, samtidigt som korrekt statistikunderlag saknas.
Så arbetar vi med färdplanen
Färdplansarbetet syftar till att uppnå nettonollutsläpp och en fossilfri konkurrenskraft senast 2045. Omställningen genomförs genom insatser i hela värdekedjan. Färdplanens organisering beskrivs nedan.
Färdplanen samordnas av en implementeringsgrupp som består av representanter från branschorganisationerna Byggföretagen, Fastighetsägarna, Byggmaterialindustrierna, Byggherrarna, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen och Sveriges Allmännytta tillsammans med Trafikverket.
Färdplanens implementeringsgrupp ansvarar för att årligen följa upp färdplansarbetet och rapportera till Fossilfritt Sverige, genomföra aktiviteter och driva påverkansarbete samt vid behov uppdatera och revidera färdplanen.
Färdplanens implementeringsgrupp:
Byggföretagen – Emma Bonnevier
Fastighetsägarna – Rikard Silverfur
Innovationsföretagen – Anders Persson
Installatörsföretagen – Helen Magnusson
Trafikverket – Åsa Lindgren
Byggmaterialindustrierna – Jenny Svärd
Byggherrarna – Danielle Zachrisson
Sveriges Allmännytta – Sofia Hansdotter
Fossilfritt Sverige samlar Sveriges färdplaner
Fossilfritt Sverige startades av regeringen år 2015 och samlar företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland med ett fossilfritt och konkurrenskraftigt näringsliv. Här finns 22 branscher representerade som tillsammans står för 70 procent av Sveriges utsläpp. Respektive bransch har tagit fram en färdplan för hur nettonollutsläppen ska nås, varav bygg- och anläggningssektorn är en.
Fossilfritt Sverige stöttar arbetet i färdplanerna. Årligen följer de upp framsteg och utmaningar inom respektive bransch som sedan utgör grund för regeringens fortsatta klimatarbete.
För frågor om färdplanen:
Anders Persson
Chef för strategisk utveckling och internationella frågor
Stockholm
+46 8 762 69 17 +46 70 509 69 17 E-post
Läs mer