Hoppa till innehåll

En av utmaningarna för svenska samhällsbyggnadssektorn är den väldigt svenska kontexten. Inte minst språket.

Ord ger makt.

Och förmåga att uttrycka sig väl ökar makten.

Jag har tidigare berört behovet av god kommunikation: mellan aktörer, inom organisationer, i ledarskapet från politik och myndigheter.

I en värld som snabbt internationaliseras kommer inte detta att ändras, snarare understrykas. Och min gissning, knappast så vågad, är att det kommer att bli det engelska språket som kommer att följa med internationaliseringen.

Den som är duktig på engelska kommer därmed också att ha ett stort försprång vad gäller att uttolka, driva och dra nytta av internationaliseringen.

För många av våra medlemmar är det svenska språket helt självklart och det naturliga arbetsverktyget. Inte minst inom samhällsbyggnadssektorn är det i många sammanhang svårt att arbeta om man inte behärskar det svenska språket.

Det är synd på minst två sätt. För det första stänger detta ute kompetens och förmågor från andra länder.

Men jag oroar mig också för att både individer, enskilda företag och branschen i sin helhet på detta sätt också tappar möjligheten att bli en drivande kraft i samhällsbyggnadssektorns internationalisering.

Det är en stor fråga, men börja med dig själv:

Håll ditt nästa avdelningsmöte på engelska.

Prata engelska med dina barn en kväll i veckan.

Köp engelska tidningar.

Stäng av textningen på Netflix.

Vi behöver bli bättre på engelska. På riktigt.

*

I helgen åker jag till Småland och bidrar till släktgårdens utveckling. Det innebär grova skor, stryktåliga kläder och en insats från udda muskler på konstiga ställen i kroppen.

Trevlig helg.

/magnus