Hoppa till innehåll

 I rådet deltar säkerhetschefer från några av Innovationsföretagens största medlemsföretag. Arbetet i rådet leds av Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen. 

– Det är affärskritiskt för alla bolag att arbeta med sin egen beredskap och skapa förutsättningar att leverera även vid höjd beredskap. Genom Beredskapsrådet vill vi bidra till att också höja Sveriges motståndskraft genom att dra nytta av våra medlemsföretags kunnande, säger Joakim Bourelius. 

Ett av alla initiativ, och processer som är igång för att höja svensk beredskap är utredningen för näringslivets försörjningsberedskap. Den ska lämna sitt slutförslag innan sommaren och syftar till att bland annat utforma en ny bygg- och reparationsberedskap på uppdrag av regeringen. I december kommer Innovationsföretagens Beredskapsråd att träffa utredaren för att föra fram sitt perspektiv. 

Att engagera sig i dessa frågor ses som avgörande för branschen. Sveriges försämrade säkerhetspolitiska läge, tillsammans med erfarenheter från Ukraina, pekar på att medlemsföretagen har en nyckelroll i att stärka landets beredskap både nu och i händelse av höjd beredskap. 

– Vår utgångspunkt är att konkurrenskraft bygger motståndskraft. Genom bästa möjliga villkor för näringslivet i fredstid bygger vi Sverige starkt också inför en eventuell orostid, säger Joakim Bourelius. 

De företag som deltar i rådet får möjlighet att formulera branschens behov, påverka förslag och delta i möten med regering, myndigheter och riksdag. Samtidigt erbjuder gruppen en plattform för nätverkande och erfarenhetsutbyte.