Hoppa till innehåll

Kunskapsintensiva tjänster är nyckeln till svensk produktivitet

Sedan år 2000 har kunskapsintensiva företagstjänster som IT, ekonomi och teknik bidragit till snabb tillväxt i den svenska tjänstesektorn. De kunskapsintensiva företagstjänsterna skapar totalt 800 000 jobb i Sverige och deras andel av BNP har ökat från 12 till 16 procent samt har sedan 2004 stått för en fjärdedel av BNP-tillväxten. Genom att effektivisera andra delar av näringslivet driver dessa tjänster innovation och ökad konkurrenskraft.

Sedan år 2000 har den svenska privata tjänstesektorn sett en kraftig expansion, där mer än två tredjedelar av tillväxten kan tillskrivas företagstjänster. Dessa tjänster, som bland annat inkluderar IT, ekonomi, teknik och arkitektur, är till stor del kunskapsintensiva och spelar en viktig roll i produktionen av både varor och andra tjänster.

Under de senaste två decennierna har förädlingsvärdet inom företagstjänster nästan tredubblats, och dess andel av BNP har ökat från 12 till 16 procent. Särskilt de kunskapsintensiva företagstjänsterna har varit en nyckelfaktor och stått för en fjärdedel av Sveriges BNP-tillväxt under denna period.

Arkitekt- och ingenjörstjänster bidrar med väsentliga ”spillover”-effekter som skapar tillväxt och innovation i andra branscher genom spridning av teknisk kompetens och FoU-resultat.

Richard Österberg, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen

En betydande del av tillväxten beror på samspelet mellan dessa företagstjänster och industrin, där tjänsteföretagen har en viktig roll i värdekedjan genom forskning och produktutveckling. Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet samt teknisk provning och analys, utgör en betydande del av de kunskapsintensiva företagstjänsterna i Sverige. Det kan till exempel handla om förnybara energikällor, byggnadsarkitektur, och teknisk analys.

Genom att bidra till effektivisering och automatisering i andra sektorer skapar dessa kunskapsintensiva tjänster även en positiv produktivitetsspridningseffekt. De blir därmed en drivkraft för ekonomisk tillväxt och är avgörande för att Sverige ska kunna behålla och öka sin totala produktivitet.

– Arkitekt- och ingenjörstjänster bidrar med väsentliga ”spillover”-effekter som skapar tillväxt och innovation i andra branscher genom spridning av teknisk kompetens och FoU-resultat. Dessa tjänster bidrar därmed till att stärka Sveriges konkurrenskraft både nationellt och internationellt, säger Richard Österberg, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen.