Hoppa till innehåll

Innovations­företagen välkomnar lättnader i byggkraven för studentbostäder 

Innovationsföretagen välkomnar Boverkets förslag om lättnader i byggkraven för studentbostäder och betonar behovet av långsiktiga lösningar, enklare kommunala processer och sänkta markpriser för att främja byggandet. 

Innovationsföretagen har lämnat sitt remissvar på Boverkets förslag om lättnader i byggkraven för studentbostäder (LI2024-00994). I sitt yttrande ställer sig bransch- och arbetsgivarorganisationen positiv till förslagen, men betonar behovet av långsiktiga lösningar som främjar flexibilitet och möjliggör alternativ användning av studentbostäder i framtiden. 

– Det är viktigt att tänka långsiktigt när vi bygger nya bostäder. Byggnader, oavsett den för tillfället planerade användningen, bör utrustas med  den flexibilitet och livslängd som krävs för att även möta framtida behov, säger Anders Persson, chef för strategisk utveckling och internationella frågor  på Innovationsföretagen. 

Utöver nya lättnader i krav vid nybyggnation vill Innovationsföretagen att det utreds hur det befintliga fastighetsbeståndet enklare kan omvandlas till studentbostäder. Organisationen föreslår även lättnader i kommunala processer och pekar på sänkta markpriser som en nyckelfaktor för att öka byggandet av studentbostäder.