Innovationsföretagens medlemsföretag bygger svensk motståndskraft
Innovationsföretagens medlemsföretag har stor potential att bidra till ett motståndskraftigt och robust samhälle genom innovation, teknik och hållbara lösningar. Genom att utveckla kritisk infrastruktur, stärka digital säkerhet och skapa klimatanpassade samhällen spelar de en avgörande roll i att öka Sveriges förmåga att hantera framtida kriser och utmaningar. Det vill förbundet uppmärksamma under den pågående beredskapsveckan.
Vecka 39 är Beredskapsveckan, en nationell satsning från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för att öka medvetenheten och förmågan att hantera kriser och ytterst ett väpnat angrepp. På Innovationsföretagen ses denna vecka som ett tillfälle att lyfta medlemsföretagens avgörande roll i att stärka Sveriges motståndskraft genom innovation, teknik och samhällsbyggnad. Medlemsföretagen är verksamma inom allt från samhällsplanering och infrastruktur till digitalisering och säkerhet – alla kritiska områden för ett robust och hållbart samhälle.
– Våra medlemsföretag är experter på att utveckla och leverera lösningar som gör våra samhällen mer motståndskraftiga, oavsett om det handlar om krisberedskap, klimatanpassning eller cybersäkerhet, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.
Genom att utveckla avancerad infrastruktur, bidra till en hållbar energiförsörjning och skapa innovativa tekniska lösningar, stärker svenska arkitekt- och ingenjörskonsultföretag de system som samhället är beroende av i krissituationer. Det kan handla om digitala system för att säkerställa att viktig samhällsinformation sprids snabbt och effektivt under kriser, skyddsrumsprojektering eller byggandet av hållbara och energisnåla bostäder som står emot extrema väderförhållanden.
Erfarenheterna från Rysslands anfallskrig mot Ukraina, där civil infrastruktur har varit en primär måltavla som kräver ständiga reparationer och återuppbyggnad, visar tydligt behovet av robustare system. Innovationsföretagens medlemmar är nyckelaktörer i att både stärka Sveriges resiliens i fredstid och hantera de utmaningar som kan uppstå i krigssituationer.
För att bygga upp en robust beredskap behövs en nära dialog mellan näringslivet och relevanta myndigheter, kommuner och regioner. Tydliga beställningar från samhället till näringslivet och ändamålsenliga avtal är avgörande för att företagen ska kunna planera och förbereda sig effektivt.
– Innovationsföretagen kommer att fortsätta att växla upp sitt arbete inom totalförsvars- och beredskapsfrågorna. Det handlar om att vara med och återuppbygga det svenska civila försvaret och lotsa medlemsföretagen rätt i detta, säger Joakim Bourelius.