Hoppa till innehåll

Fortsatt svag uppgång för tjänstesektorn

Almega har släppt senaste utgåvan av tjänsteindikatorn, en kvartalsbaserad konjunkturindikator som belyser utvecklingen i den privata tjänstesektorn. Rapporten visar att trots starka förväntningar på en återhämtning hos tjänsteföretagen kommer uppgången dröja till slutet av året. För det tredje kvartalet förutspår tjänsteindikatorn att produktionen i tjänstesektorn kommer att vara oförändrad.

Konsulttjänster inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik, som är den kategori där Innovationsföretagens medlemsföretag huvudsakligen finns, fortsatte att växa och det andra kvartalet var produktionen 1,6 procent högre än ett år tidigare. Skillnaderna mellan olika delbranscher är dock stora. Arkitekterna möter fortfarande en svag efterfrågan. Bostadsbyggandet väntas dock börja öka under 2025 vilket bör öka efterfrågan på arkitekttjänster. Tjänsteindikatorn menar att arkitekterna är mer optimistiska om framtiden än de varit tidigare.

Utvecklingen av sysselsättningen skiljer sig kraftigt åt mellan olika tjänstebranscher. Bland de kunskapsintensiva konsulttjänsterna inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik har antalet anställda ökat med 6 800 personer, eller 2,0 procent, under det senaste året. Flest nya jobb, 7 900, har skapats bland konsulter inom PR och kommunikation. Bland arkitekter och tekniska konsulter har däremot antalet anställda minskat med 1 400 personer under året. Tekniska konsulter har fortsatt att nyanställa under året så nedgången beror uteslutande på att antalet anställda arkitekter fortsatt att minska. 

Tjänsteindikatorn visar att efterfrågan på tekniska konsulter och industrikonsulter varit stark under förra kvartalet på grund av stora investeringar inom industrin och ett högt anläggningsbyggande. Industrins investeringar dämpas i år men än så länge är efterfrågan på såväl tekniska konsulter som industrikonsulter god.

Anställningsplanerna är mest optimistiska bland tekniska konsulter, datakonsulter och konsulter inom företagsledning. Arkitektföretagens anställningsplaner har blivit något mindre pessimistiska, vilket beror på förväntningar om ökat bostadsbyggandet nästa år. Arkitektföretagen räknar dock fortfarande med att minska sin personalstyrka den närmaste framtiden.

– Utvecklingen vi ser i Tjänsteindikatorn ligger väl i linje med den utveckling vi ser i Innovationsföretagens egna branschspecifika undersökning Investeringssignalen, som publiceras inom kort, säger Richard Österberg, näringspolitisk expert med inriktning analys på Innovationsföretagen.