Hoppa till innehåll

Det som i högst grad påverkar var företagen väljer att placera sin FoU är tillgången till kompetens. 97 procent av FoU-cheferna anser att kompetenstillgång är viktigt eller mycket viktigt.

– Kompetensen är den viktigaste råvaran i svensk konkurrenskraft och det krävs ett kontinuerligt och målmedvetet arbete för att svenska företag ska kunna behålla sin konkurrenskraft på den globala marknaden med Sverige som bas, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

IVa:s FoU-barometer lyfter att det är näringslivet som står för tre fjärdedelar av de totala FoU-investeringarna i Sverige och även om det svenska innovationsklimatet har förbättrats sedan förra året förmedlar FoU-cheferna också bilden av att näringslivet befinner sig i en avgörande tid där många länder slåss för att erbjuda de bästa möjliga villkoren för kunskapsintensiva investeringar. Programvaruutveckling, dataanalys, AI och batteriteknik är de kompetensområden som pekas ut särskilt i undersökningen.

– Regeringen har presenterat en ambitiös ram för kommande forsknings- och innovationsproposition. Propositionen presenteras i december men FoU-barometern understryker betydelsen av hur regeringen fördelar pengarna. Vi ser till exempel en stor potential att satsa mer på forskning och innovation i nära samarbete mellan lärosäten, forskningsinstitut och företag för att få största möjliga utväxling på forskningsinvesteringarna, säger Joakim Bourelius.