Hoppa till innehåll

Internationellt samarbete stärker ingenjörssektorn på global nivå

På FIDIC:s årliga konferens i Genève samlades ingenjörssektorns ledare för att diskutera framtidens hållbara samhällsbyggnad. Innovationsföretagen, företagsledare och andra medlemsorganisationer från runt om i världen bidrog med insikter kring mångfald, hållbarhet och teknikens roll i den globala utvecklingen.

Den internationella ingenjörsorganisationen FIDIC (International Federation of Consulting Engineers) höll sitt årsmöte och den årliga konferensen i Genève, med temat ”Transforming lives with infrastructure – Investing in and building a better world for all”. Konferensen belyste hur hållbart byggande inte bara kan förbättra människors livskvalitet, utan även driva global utveckling mot en bättre framtid. Evenemanget samlade ledare och representanter från ingenjörs- och konsultföretag världen över, vilket skapade en unik plattform för internationellt samarbete och kunskapsutbyte.

En av de mest uppmärksammade punkterna under konferensen var den fortsatta utvecklingen av Carbon Collaboration Initiative, ett initiativ som startades på FIDIC:s möte i Singapore förra året.

– Detta initiativ erbjuder verktyg för att hantera och reducera koldioxidutsläpp inom ingenjörsprojekt, med ambitionen att minska sektorns klimatpåverkan i konkret och mätbar form. Att minska koldioxidutsläppen är en prioriterad fråga för ingenjörssektorn, och initiativet markerar ett viktigt steg i det globala klimatarbetet, säger Anders Persson, chef för strategisk utveckling och internationella frågor på Innovationsföretagen.

Under helgens möten deltog medlemsorganisationer, däribland Innovationsföretagen, i en heldagsworkshop med diskussioner kring centrala ämnen såsom mångfald och inkludering, hållbarhet och klimatförändringar, samt teknikens roll, med särskilt fokus på AI. Innovationsföretagen spelade en aktiv roll och ledde flera diskussioner inom området Sustainability and Resilience. Fokus låg på hur hållbarhet och resiliens förändrar affärsmodellerna för ingenjörs- och konsultföretag samt hur sektorn kan bidra till den globala omställningen genom att vara en drivkraft för innovation.

Ett viktigt inslag i konferensen var också utbytet av erfarenheter från arbetet med projekt som Färdplaner, Innovation för Klimatet och Shift Sweden. Dessa initiativ stärker svensk ingenjörskompetens och bidrar till utvecklingen av hållbara lösningar på global nivå. Genom att dela insikter och samarbeta internationellt skapar svenska ingenjörs- och konsultföretag värde, både i Sverige och globalt.

– Årets konferens präglades av framtidstro och optimism. Det nya ledarskapet inom FIDIC, tillsammans med ett fördjupat samarbete med EFCA, den europeiska organisationen där Innovationsföretagen är representerade i styrelsen, har mottagits positivt. Innovationsföretagen och dess medlemsföretag har en stark internationell position vilket möjliggör ett fortsatt engagemang för en hållbar utveckling, både i Sverige och internationellt, säger Anders Persson.

Nästa års FIDIC-konferens kommer att hållas i Cape Town, Sydafrika, den 21–23 september 2025. Där kommer fokus att ligga på hur ingenjörssektorn ytterligare kan stärka sin roll i den globala omställningen och fortsatt vara en ledande kraft för hållbar utveckling.