
Fem snabba med Morgan Lindström – ordförande i Techrådet
Teknik och digitalisering omformar arkitektur- och teknikkonsultbranschen i snabb takt. Morgan Lindström, IT- och digital chef, Tengbom och ordförande i Techrådet, delar med sig av insikter om hur AI, digitala tvillingar och andra teknologier påverkar branschen. I en intervju med Innovationsföretagen lyfter han möjligheter och utmaningar samt hur företag kan navigera frågor kring immateriella rättigheter i en AI-driven era.
Du är medlem i Techrådet – vad gör rådet och varför är det viktigt?
Techrådet är en viktig plattform för kunskapsutbyte och samverkan kring teknik och digitalisering i arkitektur- och teknikkonsultbranschen. Vår roll är att belysa hur ny teknik konkret kan hjälpa företagen att bli mer innovativa och hållbara. Just nu driver vi frågor kring hur AI påverkar arbetsprocesser och affärsmodeller, och hur digitalisering kan bidra till branschens hållbarhetsmål. Detta arbete skapar en gemensam riktning och stärker branschens konkurrenskraft.
AI omformar snabbt många sektorer. Hur ser du att AI förändrar arkitektur- och designbranschen idag?
AI förändrar just nu arkitekt- och designbranschen på djupet. Tekniken effektiviserar arbetsflöden, förenklar tidskrävande moment och öppnar för helt nya kreativa möjligheter. Mest märkbar är effekten inom visualisering och konceptutveckling, där AI genererar idéer och lösningar som tidigare krävde betydligt mer tid och resurser. Samtidigt förändrar AI kunddialogen genom att göra komplexa projekt enklare att förstå och kommunicera.
Utöver AI, vilka digitala trender och teknologier ser du som mest betydelsefulla för branschens utveckling?
Digitala tvillingar är kanske den viktigaste teknologin utöver AI, eftersom de ger enorm potential för optimerad förvaltning och hållbarhet i byggnader. Jag ser också stora möjligheter med augmented reality (AR) och IoT-sensorer för smarta och interaktiva miljöer. För att bäst dra nytta av dessa möjligheter behöver företag redan nu bygga kompetens, testa tekniken och etablera tydliga strategier för hur teknologierna integreras i verksamheten.
AI-genererad design väcker frågor kring upphovsrätt och äganderätt. Hur kan företag navigera dessa frågor på ett hållbart sätt? Behöver lagstiftningen förändras för att möta nya utmaningarna?
Frågan är komplex eftersom den både berör vårt eget skapande med generativ AI och hur våra kunder och systemleverantörer använder vårt material för att träna sina AI-modeller. Vi behöver internt tydliggöra vad som krävs för att kunna upphovsrättsskydda vår egen AI-stödda design, samtidigt som vi utåt måste säkerställa tydliga avtal kring hur vårt material får användas för AI-träning. Här finns ett behov av utvecklad lagstiftning och branschgemensamma riktlinjer för att skapa tydlighet och balans.
Tech- och mediabranschen har redan börjat hantera AI-genererade material och IP-frågor. Finns det goda exempel från andra sektorer eller länder som kan ge vägledning för arkitektur- och designföretag?
Medie- och techbranschen ligger lite före och har tagit fram konkreta lösningar för hantering av AI-genererat innehåll. Exempelvis har man där utvecklat tydliga riktlinjer och transparenta modeller för äganderätt och ansvarsfördelning. Även internationellt, särskilt i USA och Storbritannien, har man kommit längre med både praktiska lösningar och juridiska ramverk. Vi i arkitekt- och designbranschen bör studera dessa exempel och dra lärdom av dem för att snabbare hitta fungerande vägar framåt.
Läs mer om Innovationsföretagens Techråd här: Techråd – fokus på AI och immateriella rättigheter