Fortsatt arbete för att underlätta medlemsföretagens internationella kompetensförsörjning
Det händer mycket inom arbetskraftsinvandringsfrågan, både på gott och ont. För Innovationsföretagens medlemsföretag verkar det dock som att ljuset i slutet av tunneln blir allt tydligare
– Vi ser nu resultatet av den nya modellen för arbetstillstånd som infördes i januari. För våra medlemsföretag har det inneburit just den gräddfil som vi jobbat för så länge. Från oförutsägbarhet och långa väntetider på uppemot ett år så får de nu i stället i snitt svar på två veckor. Migrationsverket levererar verkligen över förväntan när det gäller detta, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.
Men enligt Innovationsföretagen underpresterar Sverige fortfarande när det kommer till att locka hit internationell spetskompetens.
– Över tid kommer kring 10 000 högkvalificerade arbetskraftsinvandrare varje år till Sverige. Men enligt OECD är Sverige ett av världens mest attraktiva länder att flytta till för att jobba så potentialen är mycket större. Hade vi haft en högkvalificerad arbetskraftsinvandring på samma nivå som Tyskland hade vi fått hit 50 000 varje år och med en kanadensisk nivå hade vi lyckas attrahera 100 000, säger Joakim Bourelius.
Vad krävs då för att Sverige ska växla upp och attrahera fler internationella talanger? En del av lösningen är just snabbare handläggningstider, en annan del är bättre mottagande och samordning mellan nationell och lokal nivå och ett tredje sätt är en mer offensiv marknadsföring av Sverige som karriärdestination.
– Regeringen är delvis på bollen men jag skulle verkligen vilja se att man också tog ett samlat grepp och ledarskap i denna fråga genom en nationell strategi för talangattraktion, många andra länder har detta och det har visat sig ett bra sätt att få fart på den internationella rekryteringen, säger Joakim Bourelius.
Tillväxtverket har fått regeringens uppdrag att samordna statens arbete med talangattraktion och det är ett välkommet initiativ där Innovationsföretagen tillsammans med bland andra Svenskt Näringsliv för fram företagsperspektivet. Projektet har fått benämningen ”Work in Sweden” och löper till att börja med ett par år framåt.
– Det är mycket välkommet men nu är det viktigt att det blir verkstad och företagen märker av arbetet i sin vardag genom enklare internationella rekryteringar, säger Joakim Bourelius.
Tillsammans med andra organisationer inom Svenskt Näringsliv har Innovationsföretagen bland annat lyft följande:
- Det ska vara lätt att göra rätt. Förutsägbarheten är en viktig grundförutsättning i tillståndsprocessen. Det handlar om information före, under och efter ansökan om arbetstillstånd.
- Regeringen bör ta fram en nationell strategi för att skapa bättre förutsättningar för företag att kunna attrahera, rekrytera och behålla internationell kompetens. Det behövs en aktiv och tydlig styrning och ledning i likhet med andra länder som konkurrerar om samma kompetens.
- Det bör finnas en väg in för alla som vill jobba i Sverige. Samordning mellan bland annat Migrationsverket och Skatteverket är nödvändig.
- Det behövs ett snabbspår för familjer. Den ”högkvalificerade” arbetskraftsinvandraren går i snabbspåret men inte dess anhöriga. Dvs den totala processen blir därmed ändå för lång.