![](https://www.innovationsforetagen.se/app/uploads/sites/6/2025/01/ima193535-1180x787.jpg)
Förslag på förbättringar av FoU-avdraget – Innovationsföretagen välkomnar viktiga steg framåt
Svenska FoU-avdraget står inför stora utmaningar trots tidigare reformer. En ny utredning presenterar förslag som kan minska rättsosäkerhet och stärka Sveriges innovationsklimat och konkurrenskraft.
Den 8 juni 2023 tillsatte regeringen en särskild utredare för att föreslå förbättringar av reglerna för FoU-avdraget och relaterade expertskatteregler. Utredningen har nu, den 15 januari 2025, överlämnat sin rapport till regeringen med flera konkreta förbättringsförslag. Rapporten ger dessutom vägledning till Skatteverket och domstolar om hur FoU-avdraget bör tillämpas i praktiken.
Utredningen föreslår flera förtydliganden och förbättringar som Innovationsföretagen välkomnar:
- Definitionerna av forskning och utveckling ska förtydligas och utvidgas vilket ökar klarheten för företag och stärker rättssäkerheten.
- Förfarandet för att göra FoU-avdrag ska inte ändras. Avdrag ska göras som tidigare, utan något krav på godkänd ansökan eller en registrering.
- Skatteverket ska ta hjälp av andra myndigheter för att säkerställa en mer rättvis och effektiv tillämpning av regelverket.
Innovationsföretagen har länge varit drivande i arbetet med att förbättra förutsättningarna för det så kallade FoU-avdraget. Trots tidigare reformer kvarstår dock utmaningar som otydlighet i regelverk och en restriktiv tolkning från Skatteverket av vilken typ av forskning och utveckling som omfattas. Den nuvarande tillämpningen innebär höga administrativa kostnader, finansiella risker och en rättsosäkerhet som kan leda till att viktiga forskningsinvesteringar uteblir.
FoU-avdraget har en central roll i att stärka näringslivets förmåga att bedriva forskning och utveckling, vilket i sin tur är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och sysselsättning. För att FoU-avdraget ska nå sin fulla potential krävs förbättringar i regelverket.
Ett starkt forsknings- och innovationsklimat är inte bara en förutsättning för Sveriges globala konkurrenskraft, utan också en nödvändighet för att klara av en hållbar strukturomvandling och klimatomställning.
Den kunskapsintensiva tjänstesektorn, där Innovationsföretagens medlemmar ingår, har en nyckelroll i detta arbete. Sektorn bidrar i allt större utsträckning till Sveriges värdeskapande, produktivitetsutveckling och exportintäkter – en utveckling som bekräftas av internationella analyser, bland annat från OECD.
Innovationsföretagen välkomnar de föreslagna förbättringarna och ser fram emot att dessa omsätts i praktiken, så att Sverige kan stärka sin position som en ledande kunskaps- och innovationsnation.
Läs även Svenskt Näringslivs blogg: Välkommet förslag om ändringar i FoU-avdraget och expertskatten