Hoppa till innehåll

Efter att industrins parter senast den 31 mars 2025 har fastställt det så kallade ”märket”, en normeringsnivå för årliga löneökningar och avtalsperiodens längd (ett, två eller tre år), ska Innovationsföretagen under april månad teckna nya kollektivavtal om allmänna villkor och löner med våra fackliga motparter Unionen, Sveriges Ingenjörer och Sveriges Arkitekter.

Den ”svenska modellen” är unik och möjliggör för parterna på arbetsmarknaden att komma överens om branschanpassade villkor genom kollektivavtal.

Jacob Stenblom, förhandlingschef på Innovationsföretagen

– Den ”svenska modellen” är unik och möjliggör för parterna på arbetsmarknaden att komma överens om branschanpassade villkor genom kollektivavtal. Det är nödvändigt för Innovationsföretagen att fortsätta utveckla vårt kollektivavtal ytterligare för att på bästa sätt skapa förutsättningar för våra medlemsföretag att bli ännu mer konkurrenskraftiga. Det ska löna sig att ha kollektivavtal, säger Jacob Stenblom.

Tillsammans med Innovationsföretagens avtalsdelegation, som består av representanter från medlemsföretagen från samtliga delbranscher, har Innovationsföretagen tagit fram yrkanden om förändringar i Innovationsavtalet. Det är utifrån dessa yrkanden Innovationsföretagen sedan förhandlar med fackliga motparter i syfte att teckna bästa möjliga kollektivavtal för innovationsbranschen.

– Förhandlingarna inleds när vi och de fackliga parterna växlar yrkanden i mitten av januari månad och avslutas när parterna slutligen enats om ett nytt kollektivavtal under april månad. Efter att nytt kollektivavtal tecknats kommer vi gå ut med information om vad det nya kollektivavtalet innebär för våra medlemsföretag både vad gäller allmänna villkor och löner, säger Jacob Stenblom.

Information om exakta förhandlingsdatum finns i Arbetsgivarguiden (kräver inloggning).