Hoppa till innehåll

Regeringens forskningssatsning väcker hopp och frågor

Regeringen har nu presenterat sin forskningspolitiska proposition och den innebär en rejäl höjning av forskningsanslagen och en del nya initiativ men rymmer också stor osäkerhet om hur ambitionshöjningen ska fördelas.

– Det är mycket positivt att anslagen till forsknings- och innovationspolitiken ökar kommande år och att regeringen vill öka kvaliteten på den verksamhet som bedrivs.  Det är väl investerade pengar i svensk konkurrenskraft och välfärd, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

Regeringen slår också fast att Sverige ska vara bland de främsta länderna vad gäller utgifter för forskning och utveckling som andel av BNP framöver. Och det är ett välkommet besked för svenska företag och svensk konkurrenskraft enligt Innovationsföretagen.  

– Tillsammans med Svenskt Näringsliv driver vi på för ökade ambitioner för forsknings- och innovationspolitiken och detta är ett viktigt steg på vägen mot vårt mål om att Sveriges FoU-investeringar på sikt ska öka till minst 4 procent av BNP, säger Joakim Bourelius.

Ett helt nytt initiativ från regeringen är satsningen på banbrytande forskning genom Ecellenskluster för banbrytande teknik. Det blir en satsning som finansieras gemensamt av Vetenskapsrådet och Vinnova med sammanlagt 1,2 miljarder kronor när den är fullt utbyggd 2028.

– Det är ett spännande initiativ som särskilt nämner AI-utvecklingen och dess konsekvenser för företag och samhälle och detta är något vi följer mycket noga genom Innovationsföretagens Techråd och vi är redan involverade i forskningsprojekt om hur AI påverkar affärsmodellerna för arkitekt- och teknikkonsultföretag. Nu lägger regeringen i nästa växel och förhoppningsvis innebär det möjligheter även för våra medlemsföretag, säger Joakim Bourelius.

Sammanfattningsvis då? Vad går det att säga om hur den senaste forskningspolitiska propositionen påverkar Innovationsföretagens medlemsföretag?

– Mycket bra med mer pengar till forskning och innovation som också får betydelsen för företagens möjligheter att rekrytera högutbildad och relevant kompetens på lite sikt. Men samtidigt är väldigt mycket fortfarande oklart och det blir viktigt för oss att nog följa hur de olika satsningarna genomförs i praktiken, säger Joakim Bourelius.