Hinder bromsar utvecklingen av motståndskraftiga lösningar
Efterfrågan på motståndskraftiga lösningar ökar, men hinder som betalningsovilja, otydliga beställningar och kompetensbrist bromsar utvecklingen.
En ny undersökning från Innovationsföretagen visar att efterfrågan på projekt kopplade till motståndskraft har ökat markant de senaste sex månaderna. Drygt 40 procent av de tillfrågade företagen uppger att de sett en uppgång i efterfrågan, och den förväntade trenden pekar mot ytterligare ökning. Cirka tre av fem företag räknar med fortsatt stigande efterfrågan under det kommande halvåret. Allra högst förväntningar finns band teknikkonsultföretagen, där nästan 65 procent väntar sig en ökad efterfrågan på den här typen av projekt.
– Vi ser en tydlig trend där företag och samhälle inser behovet av ökad motståndskraft i en alltmer osäker värld. Det är kopplat både till geopolitisk osäkerhet och ökad risk för klimatkatastrofer. Men trots viljan att stärka sin egen och Sveriges motståndskraft finns det en rad hinder som försenar och försvårar detta, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.
Innovationsföretagens undersökning visar att det finns flera hinder som bromsar utvecklingen av ett mer motståndskraftigt samhälle. Nästan 60 procent av företagen anser att marknadens ovilja att betala extra för motståndskraftiga lösningar är ett betydande hinder.
– Svenska beställare måste släppa sargen och ställa krav på de funktioner man vill ha. Det går inte att bara titta på konsultkostnad per timme som gör det omöjligt för våra företag att konkurrera med bästa möjliga lösningar på ett väg- kraftverks- eller sjukhusbygge. Oförmågan att göra en upphandling som ger utrymme för våra medlemsföretags innovationskraft hämmar Sveriges motståndskraft här och nu, säger Joakim Bourelius.
Mer än hälften av företagen anser även att avsaknaden av tydliga samhällsbeställningar, som ska styra inköp och upphandlingar mot motståndskraftiga lösningar, utgör ett hinder. Bland teknikkonsultföretag är den siffran ännu högre – nästan 70 procent av dem uppger att detta påverkar deras möjligheter att erbjuda lösningar som stärker motståndskraften. Ytterligare utmaningar lyfts fram i form av kompetensbrist inom företagen. En fjärdedel av företagen ser bristen på intern kompetens som ett hinder, bland industri- och techkonsultföretag är bristen på kompetens ännu större, drygt 40 procent av dessa företag anger detta som ett problem.
– För att bygga Sverige motståndskraftigt krävs inte bara vilja och insikt, utan även en tydlig beställning från samhället på företagen men också en fungerande kompetensförsörjning och en upphandling som tar höjd för höjd beredskap. Kort sagt, det som stärker svensk konkurrenskraft här och nu stärker också Sveriges motståndskraft, säger Joakim Bourelius.
I undersökningen deltog 141 medlemsföretag som tillsammans sysselsätter 16 809 medarbetare i Sverige. Enkätperioden varade från 2024-08-12 till 2024-08-30.