Sverige behöver öka takten i klimatomställningen
Ny utsläppsstatistik från SCB visar nu på en rejäl uppgång i de svenska klimatutsläppen andra kvartalet i år. Framförallt är det hushållen, byggbranschen samt transportbranschen som släpper ut mer. Innovationsföretagen vill se ökade ambitioner för den svenska klimatomställningen för att driva fram efterfrågan på mer hållbara, klimatsmarta och effektiva lösningar på hur vi bor, reser och producerar.
Se SCBs rapport Utsläppen från den svenska ekonomin ökar under andra kvartalet 2024.
– Vi vill se fortsatta höga svenska klimatambitioner för att pressa ned de svenska utsläppen varje år. Det går inte att sitta på händerna i väntan på ny kärnkraft om ett par decennier utan utsläppen måste pressas ned dag för dag, år för år, hela vägen fram till 2045. Förutsebarhet i klimatpolitiken minskar risken i investeringar och gör det möjligt för både våra företag och deras kunder att sikta högre, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.
Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på InnovationsföretagenDet går inte att sitta på händerna i väntan på ny kärnkraft om ett par decennier utan utsläppen måste pressas ned dag för dag, år för år, hela vägen fram till 2045.
Innovationsföretagens medlemmar, 850 arkitekt- och ingenjörskonsultföretag med omkring 45 000 anställda, jobbar framförallt mot industrin och inom samhällsbyggnadssektorn där de kan göra stora hållbarhetsinsatser, bara beställaren är intresserad. Och det är här klimatpolitiken får en direkt betydelse för företagens möjligheter att bidra till klimatomställningen. Utan starka och långsiktigt trovärdiga incitament att resurseffektivisera och minska klimatpåverkan minskar också kundernas efterfrågan på hållbara lösningar.
– Bygg- och fastighetssektorn står för 22 procent av de svenska växthusgasutsläppen, men bara en femtedel av dem uppstår i nybyggnation (Bygg- och anläggningssektorns Färdplan för fossilfri konkurrenskraft). De största utsläppen sker istället under byggnadens livstid i form av uppvärmning och förvaltning vilket understryker vikten av att bygga rätt från början och till exempel ställa funktionskrav ur ett livscykelperspektiv istället för att bara titta på lägsta timpris för arkitekt- och konsulttjänsterna, säger Joakim Bourelius.
Innovationsföretagen driver därför på för en mer ambitiös svensk klimatpolitik och för en offentlig upphandling som i större utsträckning ställer krav på funktion ur ett livscykelperspektiv istället för innovationshämmande detaljreglering och snävt timprisfokus. Läs mer här.