Hoppa till innehåll

Ny rapport: Industri- och techkonsult­företagens starka framtidsoptimism har avtagit

Innovationsföretagens senaste konjunkturrapport visar en splittrad bild av läget bland arkitekt- och ingenjörsföretag. Ungefär hälften av industri- och techkonsultföretagen förväntar sig en ökad orderingång under det kommande halvåret, vilket innebär en tydlig nedgång i framtidstron jämfört med den förra rapporten i februari. Samtidigt fortsätter arkitektföretagen att kämpa med svag efterfrågan.

– Vi ser en positiv framtidstro bland många av våra medlemsföretag, både hos teknikkonsulter inom bygg och anläggning och hos industri- och techkonsulter som riktar sig mot industrin. Båda dessa konsultbranscher förväntar sig en fortsatt ökad efterfrågan. För industri- och techkonsultföretagen ser vi dock en betydande avmattning jämfört med i början av året både vad gäller väntad orderingång och behov av nyanställningar. Arkitektbranschen står även fortsatt inför stora utmaningar och våra medlemsföretag fortsätter att påverkas negativt av konjunkturläget, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

Omkring hälften av industri-/techkonsultföretagen samt teknikkonsultföretagen väntar sig en ökad orderingång kommande sex månader. För industri-/techkonsultföretagen innebär det att förväntningarna på framtiden har dämpats markant. I början av året var motsvarande siffra 75 procent. Det är främst inom området Teknisk IT (t ex systemutveckling, data, elektronik, beräkningar och analyser) som förväntningarna skruvats ner. Men även inom andra områden som tex produktions/processutveckling och produktutveckling har förväntningarna sänkts. De dämpade förväntningarna syns även i anställningsbehovet för branschen där hälften så många företag (45 procent) ser ett behov av att nyanställa kommande halvår jämfört med i början av året (92 procent).

För arkitekterna är bilden fortsatt splittrad, en dryg tredjedel av företagen tror på en ökad orderingång, medan en tredjedel uppger att de fortfarande tror på en lägre orderingång kommande halvår.

– Att arkitektföretagen fortfarande lider av svag efterfrågan återspeglas i rekryteringsbehovet. En tredjedel av företagen räknar med att behöva minska sin personalstyrka kommande halvår vilket är en större andel jämfört med mätningen i februari, säger Richard Österberg näringspolitisk expert på Innovationsföretagen.

Störst förväntat rekryteringsbehov ser teknikkonsulterna, där 59 procent uppger att de räknar med att rekrytera kommande halvår och endast 2 procent tror att de kommer behöva minska personalstyrkan.

Prisutvecklingen under första halvåret 2024 var negativ och något sämre än förväntat. Under kommande halvår förväntar sig en majoritet av företagen ett oförändrat prisläge gentemot kund, även om läget här också skiljer sig mellan branscherna.