Hoppa till innehåll

Tjänster inkluderas äntligen i exportkredit­stödet till Ukraina

Regeringen inkluderar nu tjänster i exportkreditstödet för Ukraina, ett viktigt steg för svenska arkitekt- och teknikkonsultföretag som vill bidra till landets återuppbyggnad. Innovationsföretagen har tidigare kritiserat att tjänsteexport exkluderats från stödet.

I statsbudgeten för 2025 som presenterades idag den 19:e september omfattas nu både varor och tjänster i de kreditgarantier som erbjuds svenska företag för export till Ukraina. Detta är ett efterlängtat besked för svenska tjänsteföretag, inte minst inom innovationssektorn, som tidigare varit exkluderade från stödet. Innovationsföretagen var tidiga med att lyfta fram avsaknaden av tjänster i exportstödet, och välkomnar nu att regeringen tagit till sig av kritiken.

Den tidigare begränsningen till enbart varor har inneburit att svenska företag inom tjänstesektorn har haft svårt att delta i återuppbyggnaden av Ukraina, trots att behovet av deras kompetens är stort. Det rör sig inte minst om den typen som svenska arkitekt- och ingenjörskonsultföretag kan erbjuda för att bygga eller reparera vägar, järnvägar, skolor, bostäder, energi- och vattenanläggningar.

– Vi har under året arbetat intensivt för att lyfta fram vikten av att svenska tjänsteföretag får samma förutsättningar som varuexportörer i den viktiga återuppbyggnaden av Ukraina. Ukrainagarantierna innebär ett mer omfattande stöd än vanliga exportkreditgarantier och nu blir affärer i Ukraina attraktivare också för våra medlemsföretag. Det stärker Ukraina men ger också svenska företag värdefulla erfarenheter som kan bidra också till Sveriges motståndskraft, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

Med den nya budgeten bemyndigas regeringen att under 2025 ställa ut särskilda kreditgarantier för export till Ukraina om upp till 888 miljoner kronor. Detta omfattar både varor och tjänster och kommer att klassificeras som bistånd, i enlighet med riktlinjer från OECD biståndskommitté DAC.