Stor potential för svenska arkitekt- och ingenjörsföretag att bidra till Ukrainas återuppbyggnad
Under ett webbinarium arrangerat av Innovationsföretagen i september diskuterades affärsmöjligheter för svenska företag i Ukraina, med fokus på återuppbyggnad och finansiellt stöd.
Ukraina befinner sig mitt i ett förödande krig, men trots krigets närvaro fungerar stora delar av landet normalt.
– Situationen i Ukraina är dubbel – ett fungerande civilsamhälle mitt under en brutal konflikt. 80 procent av landet är inte påverkade av direkta stridshandlingar och vardagslivet fortsätter på många platser, säger Andreas Giallourakis, landschef för Business Sweden i Ukraina.
För svenska företag öppnar sig nu stora affärsmöjligheter, särskilt inom återuppbyggnaden av kritisk infrastruktur såsom vägar, vattenreningsverk och skolor. Business Sweden betonar vikten av att vara på plats redan nu, snarare än att vänta tills kriget tar slut.
– De företag som redan är aktiva kommer ha en betydande fördel i framtiden, säger Andreas Giallourakis.
Swedfund är ett svenskt statligt bolag som finansierar utvecklingsprojekt och erbjuder finansieringsstöd för projekt och förstudier i Ukraina åt svenska företag som vill hjälpa till i återuppbyggnaden och prova på den ukrainska marknaden. Swedfund samarbetar med lokala aktörer och stora internationella finansieringsinstitutioner som Världsbanken och EBRD för att skapa stabila och hållbara investeringar.
– Vi jobbar nära svenska teknikkonsultbolag och har redan sett flera framgångsrika upphandlingar där svenska företag deltagit, säger Stefan Falk, Director of Project Accelerator på Swedfund.
Swedfund erbjuder direktbetalning till konsultbolag som deltar i upphandlingar, vilket innebär en lägre risk och säkerställer att medlen används effektivt.
– Svenska arkitekt- och teknikkonsultföretag sitter på exakt den kompetens som behövs för att bygga ett starkt och hållbart samhälle. Det handlar om att bygga nytt och bygga om allt från energianläggningar och vattenanläggningar till skolor, bostäder och sjukhus, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.
Nu är det rätt tidpunkt för svenska företag att etablera sig i Ukraina. Business Sweden och Swedfund finns tillgängliga för att bistå företag med rådgivning och finansiering för att bidra till Ukrainas återuppbyggnad och säkerställa svenska företags närvaro på marknaden.
Nedan 5 tips från Swedfund till företag som vill engagera sig återuppbyggnaden av Ukraina:
1. Trots det allvarliga läget i Ukraina och riskerna kopplade till invasionskriget, finns stora möjligheter, dessa varierar beroende på sektor och i vilken del av landet man arbetar och här krävs ett grundligt förarbete.
2. Arbetet med att bidra och investera i Ukraina från Sverige påminner till stor del om de arbetssätt som utvecklades under Covid-19-pandemin – flera delar av projekten kan genomföras digitalt i samarbete med lokala experter. Ukraina har satsat på digital transformation och implementerat en imponerande mängd effektiva offentliga tjänster för att hantera krigets utmaningar. Digital teknik fortsätter att utgöra en av grundstenarna för landets motståndskraft.
3. Se över och tänk kreativt kring hur man ska approchera projekt, för att lyckas bidra i Ukraina krävs ett modigt nytänkande både när det gäller val av partner och affärsmodeller.
4. Följ utvecklingen, rapporter och upphandlingar från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) samt Europeiska investeringsbanken (EIB). FN:s utvecklingsprogram (UNDP) släpper kontinuerligt rapporter med behovs- och landanalyser.
5. Hör av er till Team Sweden för att få råd och hjälp kring aktörer och lokala kontaktpunkter, inte minst Business Sweden som nu har representation på plats i Kiev.
Se webbinariet i efterhand här: