Hoppa till innehåll

Felaktig tillämpning av uthyrningslagen kan leda till onödiga uppsägningar

Från och med den 1 oktober 2024 börjar den nya 24-månadersregeln tillämpas i praktiken. Hos Innovationsföretagen och hos dess medlemmar finns en oro för att felaktig tillämpning kan leda till onödiga uppsägningar och rättsliga tvister. Detta i en tid då näringslivet är i akut behov av ingenjörskompetens.

Från och med den 1 oktober 2024 börjar den nya 24-månadersregeln i uthyrningslagen tillämpas i praktiken. Regeln innebär att ett kundföretag som haft en inhyrd arbetstagare i en bemanningssituation på samma driftsenhet sammanlagt 24 månader (under en 36-månadersperiod) måste erbjuda arbetstagaren en tillsvidareanställning alternativt betala ersättning om två månadslöner. Placeringstiden hos kundföretaget räknas från och med den 1 oktober 2022.

Innovationssektorns konsulter är i normalfallet inte anställda i syfte att hyras ut för att arbeta under kundföretagens kontroll och ledning. De berörs därför inte av uthyrningslagen eftersom reglerna i uthyrningslagen bara blir tillämpliga i de fall det handlar om ”bemanning”. Det är dock möjligt att resurskonsulter i bemanningsliknande uppdrag, under vissa förhållanden, kan bedömas som just bemanning. I ett sådant fall aktualiseras 24-månadersregeln i uthyrningslagen.

Sedan regelns tillkomst och tiden fram till dags datum har det löpande kommit signaler om att kundföretag avser att tillämpa 24-månadersregeln på fler konsulter än vad som egentligen omfattas av uthyrningslagen. Riskerna med en överimplementering lyftes av Innovationsföretagen och Almega i en debattartikel i Göteborgsposten den 25 juni 2024.

– Den 1 oktober närmar sig och Innovationsföretagens och Almegas arbete med frågan fortgår. Genom dialog med såväl andra arbetsgivarorganisationer som fackliga parter arbetar vi för att skapa samsyn kring uthyrningslagens tillämpningsområde och hitta en gemensam bild av de risker och följdeffekter en överimplementering av 24-månadersregeln skulle innebära. Vi måste undvika onödiga konsekvenser i form av uppsägningar och juridiska tvister som den nu rådande osäkerheten riskerar att leda till, säger Jacob Stenblom, förhandlingschef på Innovationsföretagen.

Innovationsföretagen kommer hålla medlemsföretagen fortsatt uppdaterade om arbetet och fortsätter arbeta aktivt med rådgivning i ämnet så att både kundföretag och konsultföretag ska kunna göra en korrekt bedömning av uthyrningslagens tillämpningsområde.

Våra medlemmar hittar fördjupad information och Frågor & Svar i Arbetsgivarguiden (kräver inloggning).