Ett underkännande av arkitekturens roll i samhället
Nedprioriteringen av satsningen på arkitektur och gestaltad livsmiljö i den senaste höstbudgeten riskerar att leda till att Sverige tappar de avgörande arkitekturfrågorna i ett kritiskt skede av omställningen till ett hållbart och tryggt samhälle.
I den nyligen presenterade höstbudgeten har regeringen beslutat att minska Boverkets anslag för arbete med arkitektur och samhällsbyggnad med 15 miljoner kronor per år från och med 2025, vilket innebär en nedprioritering av arkitekturens betydelse i samhällsbyggandet.
Mårten Leringe, ordförande Arkitektföretagens RådNedskärningen innebär att arkitekturen och kvaliteten i samhällsbyggnad prioriteras ned. Detta i en tid där dessa perspektiv är särskilt angelägna.
– Nedskärningen innebär att arkitekturen och kvaliteten i samhällsbyggnad prioriteras ned. Detta i en tid där dessa perspektiv är särskilt angelägna. Inte minst kopplat till klimatförändringar, sociala utmaningar och det geopolitiska läget, där utformningen av våra byggda miljöer spelar en avgörande roll säger Mårten Leringe, vd för CF Møller och ordförande i Arkitektföretagens Råd.*
Arkitektur har potentialen att skapa inkluderande, trygga och levande samhällen där människor kan mötas över sociala och kulturella gränser, samtidigt som de främjar jämlikhet, samhörighet och en hållbar framtid.
Tre avgörande perspektiv på varför arkitekturens roll inte bör nedprioriteras:
Hållbarhet: För att våra byggnader ska kunna möta framtidens klimatutmaningar och hålla över tid, är kvalitet kritisk. Vi behöver nya innovationer samtidigt som vi inte får tumma på kvalitén och ta onödiga risker. Här spelar det övergripande arkitektkunnandet en stor roll och arbetet med gestaltad livsmiljö får inte nedprioriteras för mer kortsiktiga mål.
Säkerhet: Det rådande säkerhetsläget kräver att vår byggda miljö och infrastruktur är både robust och välplanerad. Omfattande investeringar kommer att krävas, och en central koordination via riksarkitekten skulle säkerställa att dessa investeringar håller hög kvalitet och tar hänsyn till säkerhetsperspektiven.
Socialt ansvarsfull stadsutveckling: Utformningen av vår gemensamma fysiska miljö är avgörande för det öppna samhället och för medborgarnas trygghet och möjlighet att mötas över sociala och kulturella gränser. Det är viktigt att vi fortsätter att utveckla miljöer som stöder en inkluderande och demokratisk samhällsutveckling, något som arkitekturen kan ge förutsättningar för.
Den här typen av nedskärning underminerar långsiktiga samhällsmål och riskerar att påverka kvaliteten på framtidens byggda miljö. Arkitektur är en avgörande del av ett hållbart och tryggt samhällsbyggande.
*Arkitektföretagens Råd är en strategisk satsning av Innovationsföretagen för att ytterligare stärka branscharbetet. Rådet ska fungera som en katalysator för arkitektföretagens bransch- och påverkansarbete, i dagsläget främst mot den svenska och nordiska marknaden.