Hoppa till innehåll

COP29 – världen samlas för att möta klimatutmaningarna

COP29 är FN:s klimatkonferens där världens länder samlas för att hitta gemensamma lösningar på klimatförändringarna. Afry är ett av de svenska företag som deltar och vi har ställt frågor till deras hållbarhetschef Henrik Tegnér om förväntningarna på mötet, Sveriges roll och vad Afry vill uppnå.

COP29, eller Conference of the Parties 29, är FN:s årliga klimatkonferens där världens länder samlas för att diskutera och förhandla om gemensamma åtgärder för att hantera klimatförändringarna. Syftet med COP-konferenserna är att skapa globala överenskommelser och ramverk för att minska koldioxidutsläpp, anpassa samhällen till de förändringar som redan sker och säkra finansiering för de mest utsatta länderna. COP29, som hålls 2024, är ett avgörande möte där beslutsfattare, forskare och näringsliv arbetar tillsammans för att nå Parisavtalets mål och begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader Celsius. Årets upplaga äger rum i slutet av november i Baku, Azerbajdzjan.

Afry är ett av de svenska företag som kommer att delta på konferensen. Vi ställt tre frågor till Henrik Tegnér, strategi- och hållbarhetschef på Afry för att få hans perspektiv på vad som står på spel och vad som behöver göras.

Vad har du för förväntningar på COP29-mötet?
Min förväntan såväl som förhoppning är att vi under COP29 kan konkretisera hur:et ytterligare, vi vet att många av de kritiska lösningarna finns redan på plats idag så frågan är hur vi implementerar och skalar upp dem i den hastighet som krävs.

Vi vill verka för att förhandlingarna landar i ambitiösa, långsiktiga och tydliga klimatmål så att vi inom näringslivet kan fortsätta vara en drivande kraft i omställningen.

Henrik Tegnér
Foto: Afry

Har Sveriges roll i klimatkonferensen ändrats?
Det skulle jag inte säga, de bolag som är en del av Business Sweden delegationen står fast vid att leda klimatomställningen och visa de lösningar som finns och samtidigt fortsätta att verka för en tydlig och ambitiös klimatlagstiftning.

Vad är viktigast för Afry att uppnå med sin medverkan?
Vi ser att vi som ett globalt ingenjörsbolag kan bidra med både en helikopter-vy, där vi kan se till hela värdekedjors utmaningar och behov såväl som detaljerad expertis inom respektive del.

Om man tar energiomställningen till exempel krävs det åtgärder från byggnation av ny förnybar el, till nät och lagring men även hur vi förbrukar den el som produceras. Vi sitter på expertkunskap i alla dessa delar och den vill vi såklart dela med oss av. Vi vill vara en självklar partner i hållbarhetsomställningen för de bolag som precis påbörjat sin omställningsresa såväl som till de som behöver hjälp med att få de sista tekniska detaljerna på plats.  

Vi vill också verka för att förhandlingarna landar i ambitiösa, långsiktiga och tydliga klimatmål så att vi inom näringslivet kan fortsätta vara en drivande kraft i omställningen.