Hoppa till innehåll

Budgetpropositionen för 2025: Ros och ris från Innovations­företagen

Ros och ris, i den ordningen, från Innovationsföretagen till regeringens förslag till statsbudget för 2025. Bäst med budgeten är att regeringen nu lämnat inflationsbekämpningen bakom sig och presenterar reformer för hela 60 miljarder kronor för 2025.

ROS:

– Några positiva satsningar ur statsbudgeten är den relativt kraftfulla satsningen på forskning- och utveckling, en infrastrukturbudget i överkant av det spann som regeringen tidigare pratat om samt den välkomna sänkningen av marginalskatten. Det sistnämnda gör det mer attraktivt för människor att ta på sig mer kvalificerade arbetsuppgifter och ansvar, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

– Det finns också lite annat gott och blandat i statsbudgeten som är positivt för våra medlemsföretag, till exempel en särskild bostadssatsning i de två nordligaste länen, en utredning som ska styra mer resurser mot de högskoleutbildningar som leder till jobb samt mer pengar till CSN för att beta av köerna till omställningsstudiestödet så att de yrkesverksamma som vill plugga ska kunna få besked om stöd innan kursen startar, säger Joakim Bourelius.

RIS:

Men de utmaningar Sverige står inför hade krävt mer för att kunna hanteras på ett kraftfullt sätt enligt Innovationsföretagen.

– I försvarsberedningens slutrapport i våras var samtliga riksdagspartier överens om att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Den existentiella kris som klimatförändringarna innebär för mänskligheten har nu ersatts av ett mer direkt och omedelbart hot mot Sverige, ett väpnat angrepp från Ryssland, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

Även om reformerna i årets statsbudget är väl tilltagna och statsbudgeten är den frikostigaste på länge så menar Innovationsföretagen att reformerna bleknar när de ställs mot behoven.

– Det eftersatta underhållet av svenska VA-system skulle kräva 560 miljarder kronor i investeringar fram till 2040 för att åtgärdas och det eftersatta underhållet av svenska järnvägar uppskattas till nästan 100 miljarder kronor. Till det kommer behovet av investeringar och skarpa politiska förslag som åter ökar takten i klimatomställningen, säger Joakim Bourelius.

Så vad blir då Innovationsföretagens näringspolitiska fokus framöver?

– Vi kommer att behöva övertyga samtliga politiska partier om vikten av större investeringar för att stärka svensk konkurrens- och motståndskraft, men framförallt behöver vi vara konstruktiva och visa hur vi kan få ut mer pang för pengarna och på så sätt svara upp bättre mot samhällsutmaningarna, till exempel handlar det om en bättre fungerande kompetensförsörjning och mer innovationsvänlig offentlig upphandling, säger Joakim Bourelius.