Hoppa till innehåll

Bäst jobbutsikter för ingenjörer enligt Högskolepejl

När ansökan till nästa termins högskoleutbildningar öppnade, lanserades också den uppdaterade versionen av Högskolepejl – en vägledning som hjälper framtida studenter att välja rätt utbildning och lärosäte. En särskild framgång i granskningen noteras för yrken inom innovationssektorn. Av de 20 utbildningar som ger störst chans till jobb efter examen innehåller åtta ordet ”ingenjör”, och hela 12 av 20 är utbildningar inom STEM, Science, Technology, Engineering and Mathematics.

Enligt Högskolepejl har unga idag tydliga arbetsmarknadsrelaterade skäl till att de vill läsa vidare. De tre främsta anledningarna handlar om att få en hög lön, säkra sitt drömjobb och öka sin attraktionskraft på arbetsmarknaden. Färre ser vidare studier som ett sätt att utforska sina intressen eller få tid att fundera över sin framtid. När det kommer till val av utbildning är intresset viktigast för studievalet tätt följt av ”möjlighet till karriär”, ”att utbildningen är framtidssäkrad” samt att ”utbildningen ger en hög lön”.

– Vi har närmare 400 000 studenter på våra högskolor och universitet, men samtidigt råder en stor brist på kompetens inom flera områden. Det är tydligt att fler behöver välja utbildningar som leder till jobb. I väntan på en starkare styrning av högskolornas utbildningsutbud spelar Högskolepejl en viktig roll i att hjälpa unga att välja rätt utbildning vid rätt lärosäte, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen. 

Högskolepejl (ekonomifakta.se) kan alla som funderar över vad och vart de ska plugga få hjälp att välja en utbildning.  Vilka utbildningar ger bäst chanser till jobb efter examen, och vid vilka lärosäten förbereds studenterna bäst för arbetslivet?