Nu krävs krafttag för att få fler ingenjörer och tekniker till Sverige
Den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen har gått ned med 25 procent i år och Innovationsföretagen föreslår nu i en replik i SvD, tillsammans med andra förbund inom den kunskapsintensiva industri- och tjänstesektorn, att regeringen agerar för att Sverige ska bli en mer attraktiv karriärdestination.
Arbetskraftsinvandringen av ingenjörer, tekniker och it-yrken bidrar varje år med 25 miljarder kronor till Sveriges BNP och åtta miljarder i skatteintäkter. Den internationella spetskompetensen är dessutom helt avgörande för att Sverige ska kunna fortsätta vara ett av världens ledande innovationsländer.
– Det är bra och viktigt att regeringen lyckats korta handläggningstiderna för arbetstillstånd. Men den kraftiga minskningen av antalet högkvalificerade arbetskraftsinvandrare hittills i år är ett tydligt besked om att det krävs mer för att Sverige ska vara en tillräckligt attraktiv karriärdestination, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.
Hittills i år, januari till juli, har arbetstillstånden totalt sett minskat med 39 procent jämfört med samma period 2024. Håller samma siffror i sig på årsbasis kommer det vara den största nedgången sedan reformen 2008. Inte ens pandemiåret 2020 innebar en lika kraftig broms för arbetskraftsinvandringen. Vad gäller den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen så minskar även den kraftigt enligt Migrationsverkets statistik: arbetstillstånden till yrken med krav på fördjupad högskolekompetens är hittills i år ned med 25 procent.
Innovationsföretagen föreslår därför bland annat att regeringen:
- Fortsätta utöka expertskattenedsättningen och säkerställa en effektiv handläggning
- Ta fram en nationell strategi för att attrahera internationell kompetens.
- Sätta upp volymmål om ökad arbetskraftsinvandring för att stärka näringslivet