Hoppa till innehåll

Innovations­företagen välkomnar förslag om ny beredskapssektor

Innovationsföretagen har lämnat ett remissvar till Klimat- och näringslivsdepartementet som välkomnar förslaget om en ny beredskapssektor för industri, bygg och handel för att stärka Sveriges konkurrenskraft och motståndskraft. Innovationsföretagen understryker särskilt vikten av att ett starkt och konkurrenskraftigt näringslivs är avgörande för Sveriges motståndskraft.

I ljuset av erfarenheterna från Rysslands krig i Ukraina där civil infrastruktur är en primär måltavla som innebär ett behov av ständiga reparationer och nyproduktion framstår Innovationsföretagens medlemmar som nyckelaktörer för både bygga Sverige mer resilient i fredstid och för att lösa krigets utmaningar. 

  • För att stärka svensk motståndskraft måste våra företag involveras från första början i beredskapsarbetet. Det handlar inte bara om att hantera nuvarande utmaningar utan också om att lösa nya problem som uppstår i en krigssituation, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef för Innovationsföretagen.

För att bygga upp en robust försörjningsberedskap behövs en nära dialog mellan näringslivet och relevanta myndigheter, kommuner och regioner. Tydliga beställningar från samhället till näringslivet och ändamålsenliga avtal är avgörande för att företagen ska kunna planera och förbereda sig effektivt.

Parallellt med de åtgärder som syftar till stärkt försörjningsberedskap vid höjd beredskap kan Sveriges motståndskraft också höjas genom näringspolitiska åtgärder som stärker Sveriges konkurrenskraft här och nu. 

  • Erfarenheterna från Ukraina visar att en växande och välfungerande ekonomi är avgörande för långsiktig motståndskraft. Det är därför viktigt att regeringen intensifierar sitt näringspolitiska reformarbete för att förbättra villkoren för svenska företag, säger Joakim Bourelius.