Hoppa till innehåll

Innovations­företagen startar Arkitekt­företagens Råd – en intensifierad satsning för påverkan och omställning

Bildandet av Arkitektföretagens Råd är en strategisk satsning av Innovationsföretagen för att ytterligare stärka branscharbetet. Rådet ska fungera som en katalysator för arkitektföretagens bransch- och påverkansarbete, i dagsläget främst mot den svenska och nordiska marknaden.

– Med anledning av den omfattande förändring och utveckling som sker inom branschen ser vi ett behov av att både stödja och forma dess framtid. I en tid som för många arkitektverksamheter utgör den största krisen sedan 90-talet känns det helt rätt att trappa upp vårt arbete,” säger Mårten Leringe, ordförande i Arkitektföretagens Råd.

Arkitektföretagens Råd består just nu av representanter i ledande positioner från ett tiotal medelstora och större arkitektföretag. Med Arkitektföretagens Råd stärks branschens röst och förmåga att påverka både nationella och internationella frågor. Syftet med rådet är att agera som en kraftfull motor i arkitektbranschens påverkansarbete, där specifika näringspolitiska frågor och centrala branschfrågor ligger inom ramen för arbetet. Exempel på områden är branschens omställning, affärsmodeller och värdeskapande samt att agera talesperson och driva opinion. I samverkan med andra forum inom Innovationsföretagen kommer även frågor kring ex offentlig upphandling, AI/Tech och arbetsgivarfrågor att beröras.

Rådet kommer att aktivt samarbeta med centrala aktörer som Sveriges Arkitekter, TRR och Boverket för att förbättra förutsättningarna för branschen.

Gruppen kommer även att adressera viktiga frågor inom kompetensförsörjning. Detta innefattar allt från att stötta omställningen så att arkitekter på kort sikt kan stanna kvar i yrket, samt att främja det livslånga lärande och utveckla arkitektutbildningen mot delvis nya yrkesroller.  

Mårten Leringe

– I takt med att fler utmaningar möter vår bransch, från konjunktursvängningar och klimatkris till snabba teknologiska skiften, har Arkitektföretagens Råd en oerhört viktig roll att spela, säger Mårten Leringe.

Parallellt och i tät samverkan med det nya rådet fortsätter arbetet i Arkitektföretagens Nätverk, en gruppering som samlar ett drygt 50-tal arkitektkontor kring arbetsgivar- och branschfrågor.

För mer information om Arkitektföretagens Råd kontakta: