DEBATT: Handläggningstider för arbetstillstånd skenar
I stället för de utlovade tio dagarna dröjer arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare nu tre–fyra månader. Så här kan det inte fortsätta, skriver företrädare för arbetsgivarorganisationer.
Valrörelsen handlade mest om Sveriges brister. Så är det ofta. Men för att hantera dessa brister behöver den nya regeringen nu utgå ifrån vårt lands styrkor. Och då är det ett faktum att Sverige är ett ledande innovationsland där det är företagens förmåga att konkurrera globalt som bygger Sveriges välstånd. Men också att reformtakten länge har varit för låg och andra länder är på väg i kapp och förbi oss. Nu krävs snabba åtgärder för att ge svenska tech- och innovationsföretag förutsättningar att konkurrera på världsmarknaden och kunna erbjuda världsledande lösningar på de samhällsutmaningar vi står inför som land, inte minst klimatomställningen. Då är det en enskild faktor som är helt avgörande här och nu, nämligen kompetensförsörjningen. Många av de åtgärder som krävs för att säkra kompetenstillgången ser vi effekten av först på längre sikt:
- Examinationsgraden på inte minst ingenjörsutbildningarna måste öka, i dag tar bara varannan examen.
- Den högre utbildningen måste dimensioneras efter behoven på arbetsmarknaden, i dag utbildas allt för många till yrken med dåliga framtidsutsikter.
- Fler elever måste klara av grundskolan med godkända betyg, Sverige har inte råd att slösa bort en enda individ. Alla behöver få chansen att nå sin fulla potential.
Men det finns också åtgärder för att stärka företagens kompetensförsörjning där ett beslut i dag gör stor skillnad redan i morgon. Det gäller till exempel de skenande handläggningstiderna för arbetstillstånd åt de ingenjörer och programmerare som rekryteras från länder utanför EU. I stället för de utlovade tio dagarna dröjer arbetstillstånden nu tre–fyra månader. Det leder till att de nya medarbetarna väljer ett annat land, att företagen tappar kunder och att Sverige förlorar både konkurrenskraft och fart i klimatomställningen.
Så här kan det inte fortsätta. Och det finns snabba åtgärder att vidta:
- Mest akut är att Migrationsverket omprövar sin nya praxis där arbetstagare med provanställning endast beviljas arbetstillstånd i sex månader. Denna nya praxis skapar osäkerhet för medarbetaren och dennes familj men också ytterligare onödig byråkrati för att förlänga arbetstillståndet när provanställningen löper vidare i en tillsvidareanställning. Det kräver ännu en tillståndsprocess och denna måste sättas i gång innan det befintliga tillståndet går ut. Annars får man inte rätt att arbeta under handläggningstiden. Sammantaget skapar denna nya praxis ytterligare administration, osäkerhet, frustration och ja, ännu längre tillståndstider för alla. Migrationsverkets nya praxis med sexmånaderstillstånd för provanställningar måste därför omgående rivas upp.
- En myndighet gör det som den mäts på. Om regeringen vill säkra kompetensförsörjningen måste man därför också följa upp handläggningstiderna för arbetstillstånd i regleringsbrevet för 2023 och ge Migrationsverket i uppdrag att pressa ned dem ordentligt. Migrationsverket bör också ges i uppdrag att särskilt prioritera de företag som är certifierade och har skött sina ansökningar exemplariskt. Migrationsverket bör dessutom redan i höst skapa en talangexpress för företag inom branscher som har en fläckfri historik. Talangexpressen bör bestå av specialiserade handläggare med en hög tilltro till företagen och ett fokus på att stötta dem genom tillståndsprocessen för att ytterligare pressa ned handläggningstiderna.
- Migrationsverket måste göra ansökningsprocessen 100 procent digital och acceptera digital signering även för fullmakter. Det är hög tid att sluta ställa krav på inskannade fysiskt undertecknade dokument. Men även att se till att alla krav som ställs på en komplett ansökan finns med tydligt och klart också i den digitala ansökan. Det är magstarkt att kräva kompletteringar på uppgifter man inte frågat efter från början.
Sist men inte minst. Det förekommer missbruk med arbetstillstånd. Det är allvarligt och måste bekämpas med kraft. Men åtgärderna måste vara träffsäkra. Det behövs inte fler generella hinder för arbetskraftsinvandringen till den kunskapsintensiva tjänstesektorn där det i princip saknas problem och vars företag bär på nyckeln till Sveriges fortsatta konkurrenskraft.
Därför vill vi att den nya regeringens och Migrationsverkets fokus nu i stället riktas mot att göra Sverige till ett av världens mest attraktiva länder för globala talanger. Förutsättningarna finns. Men mycket arbete återstår för att nå dit. Vi utgår ifrån att den nya regeringen vill säkra Sveriges konkurrenskraft och förmåga att generera nya svenska jobb och då bör kompetensförsörjningen stå högt upp på att-göra-listan.
Anders Persson
tillförordnad förbundsdirektör Innovationsföretagen
Åsa Zetterberg
förbundsdirektör Techsverige
Patrick Joyce
chefsekonom Almega
Läs hela debattartikeln på SVD Debatt här.