DEBATT: Ställ klimatkrav på offentlig upphandling
Vi kommer att göra vårt yttersta för att klimatfrågan adresseras, hanteras och linjeras med färdplanerna i de projekt som vi är delaktiga i. Nu måste även det offentliga ta sitt ansvar och visa att man värdesätter hållbara lösningar, skriver bland andra Magnus Höij, förbundsdirektör för Innovationsföretagen.
Vi befinner oss i en klimatkris, jordens uppvärmning går allt snabbare, extremväder blir fler och värre, koldioxidutsläppen minskar inte och det är vi människor som har orsakat detta. Det har IPCC gjort tydligt i sin senaste rapport. När världens ledare om en månad samlas på klimatkonferensen i Glasgow handlar det inte längre om att sätta nya mål för att undvika en klimatförändring. Det handlar om att genomföra åtgärder för att undvika katastrofala följder av klimatförändringen.
Ska Sverige nå klimatmålen krävs följande åtgärder:
• Alla investeringar som görs med offentliga medel måste tydligt kravställas utifrån samma klimatambitioner som i färdplanerna.
• Regeringen måste, i myndigheternas regleringsbrev, skriva in krav på att de ska agera utifrån Sveriges klimatmål och relevanta färdplaner.
• All offentlig upphandling måste följas upp och utvärderas utifrån hur väl den linjerar med Sveriges klimatmål och dessa färdplaner.
Våra offentliga skattemedel ska helt enkelt inte användas till investeringar som inte ligger i linje med färdplanerna och inte styr mot klimatmålen.
I syfte att driva på den hållbara omställningen har vi undertecknare tagit fram tre konkreta åtaganden som vi alla ställer oss bakom.
• Vi gör färdplanernas åtaganden till våra egna.
För att uppnå de svenska klimatmålen är det helt avgörande att färdplanerna förverkligas och att planerna omsätts i praktisk handling.
• Vi ser till att de projekt som vi deltar i följer färdplanernas ambitioner.
Vi kommer att göra vårt yttersta för att klimatfrågan adresseras, hanteras och linjeras med färdplanerna i de projekt som vi är delaktiga i.
• Vi är öppna med hur väl vi lyckas med vårt klimatarbete.
Genom att vara transparenta med våra klimatambitioner och resultat, tror vi att de reella värden och incitament som krävs kan skapas för att nå målen i klimatarbetet.
En utveckling som värdesätter innovation och klimatnytta har en helt avgörande betydelse.
Vi lovar att använda vårt kunnande för att visa på effekten av olika investeringar och beslut. Det lägger grunden för ett marknadsdrivet och värdeskapande klimatarbete. Med ”Innovation för klimatet” utmanar vi inte bara oss själva, utan även våra kunder, investerare, beställare, inköpare, tillverkare och producenter.
Magnus Höij, förbundsdirektör, Innovationsföretagen
Alexandra Hagen, vd, White arkitekter AB
Ann-Louise Lökholm Klasson, vd, Sweco Sverige AB
Cecilia Granath, vd, Tyréns Sverige AB
Håkan Danielsson, vd, WSP Sverige AB
Jan Mattsson, vd, Tengbom
Johan von Wachenfeldt, vd, Arkitekterna Krook & Tjäder AB
Ljot Strömseng, vd, Norconsult AB
Malin Frenning, EVP and Head of Infrastructure Division, AFRY
Mårten Leringe, vd, C.F. Møller Sverige AB
Mikael Vatn, vd, Etteplan Sweden AB
Niklas Sörensen, vd, Ramboll Sverige AB
Erik Bolander med koncernledning Bengt Dahlgren AB
Viktor Svensson, President & CEO, Rejlers AB
Anneli Liljemark, vd, Liljemark Consulting AB
Charlotte Bergman, vd, ELU Konsult AB
Daniel Nord, vd, FOJAB AB
Erik Landgren, vd, KIWA Inspecta AB
Jens Wickström, vd, Sigma Industry West AB
Sara Lindmark, vd, i3tex AB
Läs hela debattartikeln i Göteborgs Posten här.