Risk finns att några av våra medlemsföretag kan hamna i ekonomiska svårigheter till följd av den rådande coronakrisen. När många uppdrag påverkas samtidigt kan företagets ekonomiska situation förändras fort. Det finns vissa saker du som har ett företag eller är styrelseledamot bör tänka på för att undvika att bli personligen drabbad av bolagets skulder. Nedan följer en övergripande beskrivning av den aktuella frågeställningen. Vi rekommenderar att ni tar hjälp av er revisor eller jurist om den här typen av frågor skulle aktualiseras för er del.
Personligt ansvar för företagets skatteskulder
Generellt gäller att företrädare såsom VD och styrelseledamöter har ett långtgående personligt ansvar för ett bolags samtliga obetalda men förfallna skatteskulder. För att undgå risken att personligen behöva ansvara för de skatteskulder som bolaget saknar förmåga att betala krävs i regel att åtgärder för att avveckla bolaget vidtas senast på skattens förfallodag. Sådana avvecklingsåtgärder kan exempelvis vara att ansöka om konkurs eller företagsrekonstruktion.
Vad gäller under coronakrisen?
Som en del av stödpaketet till företagen med anledning av coronakrisen finns dock möjlighet att få visst anstånd med skatteinbetalningarna. Skatteverket har angett att man som huvudregel inte kommer att hålla företrädarna ansvariga för de skatter och avgifter som omfattas av sådant tillfälligt anstånd.
Även om den anståndsbeviljade skattefordran kvarstår som obetald efter anståndstidens utgång är det Skatteverkets redovisade uppfattning att verket inte kommer använda företrädaransvaret för att få betalt för de skatter som omfattats av de tillfälliga anstånden. Men om någon uppenbarligt utnyttjat möjligheterna till ett tillfälligt anstånd helt i strid med anståndsbestämmelsernas syfte anser Skatteverket dock att det ändå kan bli aktuellt i enstaka och mycket speciella fall att ansöka om ett företrädaransvar gentemot en företrädare.
Skatteverkets ställningstagande ”Tillfälligt anstånd och företrädaransvar”.
Personligt ansvar för bolagets skulder i övrigt
Om och när man som företagare kan bli personligt ansvarig för företagets skulder i övrigt skiljer sig åt beroende på vilken typ av bolag det handlar om. Nedan följer en kortfattad översikt.
Vad gäller för aktiebolag?
För aktiebolag gäller som huvudregel att du som aktieägare inte har något personligt betalningsansvar för företagets skulder. Detta är den största skillnaden jämfört med övriga bolagsformer. I vissa situationer kan dock både aktieägare och styrelseledamöter få ett personligt ansvar för ett aktiebolags skulder, vilket är viktigt att känna till och hantera på ett korrekt sätt.
I händelse av ekonomiska bekymmer är det viktigt att styrelsen ser över rutinerna för den ekonomiska rapporteringen inom bolaget och har ett nära samarbete med revisorerna. Även specialiserad juristkompetens kan komma att behövas för att säkerställa en korrekt hantering vid en potentiell kapitalbrist. Det rekommenderas också att man ser över styrelseansvarsförsäkringens utformning och begränsningar samt eventuella möjligheter för styrelseledamot att utnyttja försäkringen även efter en eventuell konkurs eller likvidation av bolaget.
När det finns skäl att anta att bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet måste styrelsen upprätta en kontrollbalansräkning. Kontrollbalansräkningen ska granskas av revisorn och kontrollstämmor ska hållas för säkra att det egna kapitalet inom viss tid återställs helt och hållet. I vissa fall behöver ytterligare kontrollbalansräkning upprättas. Om styrelsen inte följer reglerna kring detta förfarande kan styrelseledamöterna bli personligt betalningsansvariga för de skulder som uppkommer efter den tidpunkt då man blev skyldiga att upprätta kontrollbalansräkningen. Det är därför av synnerlig vikt att dessa regler följs. Ledamöterna blir annars solidariskt ansvariga vilket innebär att fordringsägarna kan vända sig till vem som helst av dem för att kräva in sin fordring. Om du som styrelseledamot behövt betala även andra ledamöters del av skulderna får du själv se till att övriga betalar sina delar av skulden till dig.
Styrelseledamöterna kan även bli skadeståndsskyldiga om de medvetet eller av oaktsamhet har skadat bolaget. Därutöver kan styrelseledamöterna få ett bristtäckningsansvar om det har skett olaglig vinstutdelning eller annan olaglig kapitalanvändning som mottagaren inte kan betala tillbaka till bolaget. Enligt årsredovisningslagen kan styrelseledamöter även bli personligt betalningsansvariga för vissa av bolagets skulder om årsredovisningen inte lämnas in inom 15 månader från räkenskapsårets utgång.
Även en aktieägare kan bli personligt betalningsansvarig för vissa av aktiebolagets skulder. Detta gäller om aktieägaren deltar i ett beslut om att fortsätta verksamheten trots att bolaget är skyldigt att gå i likvidation. Så kan exempelvis vara fallet om bolaget efter att kapitalbrist uppkommit inte i rätt tid återställt aktiekapitalet.
Vad gäller för handelsbolag?
Den som är bolagsman i ett handelsbolag är fullt personligt ansvarig för handelsbolagets skulder och ingångna avtal. En ny bolagsman som går in i handelsbolaget svarar även för alla företagets tidigare skulder. Den som har en fordring på handelsbolaget kan därmed kräva betalning av hela beloppet antingen från bolaget eller från vem som helst av bolagsmännen. Bolagsmännen fördelar sedan det ekonomiska ansvaret sinsemellan. Ofta har bolagsmännen reglerat i ett bolagsavtal eller kompanjonsavtal vad som då gäller. Om du behövt betala även andra bolagsmäns del av skulderna får du själv se till att de övriga bolagsmännen betalar sin del av skulden till dig.
Vad gäller för kommanditbolag?
För kommanditbolag gäller olika typer av ansvar beroende på om du är kommanditdelägare eller komplementär.
Kommanditdelägarna har endast ett begränsat ansvar för bolagets skulder och ingångna avtal. Ansvaret begränsas till vad delägaren satt in i bolaget eller utfäst sig att sätta in.
Komplementärer är obegränsat personligt ansvariga för kommanditbolagets skulder och ingångna avtal. En ny komplementär som går in i kommanditbolaget svarar även för alla företagets tidigare skulder. Den som har en fordring på kommanditbolaget kan därmed kräva betalning av hela beloppet antingen från bolaget eller från vem som helst av komplementärerna.
Vad gäller för enskild firma?
Den som har enskild firma har alltid ett fullt personligt ansvar för firmans skulder och ingångna avtal. Att driva enskild firma innebär därmed också en risk för att din privata ekonomi kan påverkas om firman skulle börja gå dåligt.
Vad gäller om man gått i borgen?
Det är inte ovanligt att ägare eller styrelseledamöter går i borgen för företagets skulder i syfte att få ett eftertraktat lån eller uppdrag. Även i detta fall gäller att man har ett personligt betalningsansvar i den omfattning och under de förutsättningar som föreskrivs i borgensåtagandet.
Hur kan man försäkra sig?
Många företag tecknar styrelseansvarsförsäkringar som skyddar styrelseledamöterna vid vissa typer av skadeståndskrav. Här gäller ofta att försäkringen behöver vara i kraft när skadeståndskravet framställs. Eftersom den här typen av krav ofta framställs efter att ett företag trätt i likvidation eller konkurs finns risk att försäkringen därmed har upphört att gälla när kravet väl framställs, vilket i så fall lämnar styrelseledamoten utan försäkringsskydd. Tilläggsförsäkringar kan dock i regel tecknas vad gäller dels skydd för personligt betalningsansvar enligt skatteförfarandelagen, dels förlängd rapporteringstid som kan ge ett skydd även om bolaget har gått i konkurs.
Vi rekommenderar våra medlemmar att i god tid innan eventuella ekonomiska problem uppkommer se över styrelseansvarsförsäkringens utformning och begränsningar samt möjligheterna för styrelseledamot att ianspråkta försäkringen även efter en eventuell konkurs eller likvidation av bolaget.
Affärsavtalen i coronatider – frågor och svar
Se också vår lista med frågor och svar när det gäller affärsavtalen i coronarelaterade frågor.